Een ‘regel’ van ondernemen is dat dat werk en privé gescheiden moet houden. Dit doe je op allerlei vlakken. Het makkelijkste is bijvoorbeeld financieel vlak. Alles was je zakelijk nodig hebt koop je zakelijk, alles wat je privé nodig hebt koop je privé. Een makkie!

Maar op bepaalde vlakken vind ik dit zelf nog vest wel lastig. Bijvoorbeeld als de winkel gesloten is, ga je eigenlijk over op privé tijd. Maar vaak ben ik in mijn privé tijd nog bezig met ondernemen. Naast de winkel zijn er veel zaken die ook nog gedaan moeten worden en dat doe je dan vaak in de tijd dat je eigenlijk vrij bent. Ook als ik bijvoorbeeld op vakantie of een dag weg ben ben ik onbewust of bewust nog vaak dingen aan regelen voor de zaak. Je staat er mee op en gaat er mee naar bed. Ik ben constant met de zaak bezig.

Als ik een avond of in het weekend op stap ben en ik kom ‘bekenden’ of ‘klanten’ tegen komt mijn winkel wel eens ter sprake. Ook zijn er genoeg mensen die dan bijvoorbeeld een bestelling kunnen doorgeven. Zelf denk ik daar niet zo bij na en neem ik dat dan gewoon aan. Later denk ik dan wel eens, eigenlijk heb ik ook weekend en is de winkel gesloten. Maar uit vriendelijkheid doe je dit eigenlijk al uit jezelf. Ik heb hier ook geen moeite mee maar op deze manier haal je privé en zakelijk wel eens door elkaar. Doordat mijn winkel voor (bijna) alles gaat, vind ik ook dat ik dit gewoon moet aannemen. Voor mij is dit geen probleem, maar soms minder verstandig.

Ook kan ik mijn zaak zelf moeilijk los laten. Na mijn werk ben ik er in mijn hoofd nog veel mee bezig. eigenlijk altijd. dit hoort wel een beetje bij een eigen zaak, maar dit moet je ook leren los te laten. Dit is echt nog een verbeterpunt voor mezelf. Ik denk dat dit ook wel een sterkte kan zijn voor je bedrijf. Je wilt alles zo goed mogelijk doen, waardoor je jezelf en je bedrijf ook kan verbeteren maar je moet hier wel een ballans in vinden.

Ik ‘leef’ onderander voor mijn zaak. Ik wil groeien, beter een groter worden. Dan zul je daar soms wat voor moeten inleveren. Daarom vind ik het zelf ook niet erg om in mijn privé tijd veel bezig te zijn met ondernemen en mijn zaak. Dit is ook mijn passie en een hobby van mij. Uiteindelijk zal dit zich terugbetalen en zal ik er wat voor terug krijgen.

Wil jij graag een eigen zaak beginnen? Bedenk dan wel dat het totaal niet hetzelfde is dan een ‘gewone’ baan. Je bent eigenlijk altijd aan het werk. Je kunt dit wel voor een deel sturen, maar toch zou je het niet helemaal los kunnen laten. De zaken gaan altijd door, en wat mij betreft ook altijd voor.