Eerder heb ik al een artikel geschreven waarom ik een eigen zaak ben begonnen, wat de consequenties zijn en hoe ik hier mee om ga. Vandaag vertel ik je wat ik fijn vind aan een eigen zaak hebben.

Zoals je misschien al wel eerder gelezen hebt, was een een eigen zaak echt mijn meisjesdroom. Ik heb altijd in mijn hoofd gehad dat ik graag een eigen winkel zou willen. Hierdoor was ik nog gemotiveerder mijn school goed af te ronden, het goed te doen op mijn werk, en zoveel mogelijk te leren om dit alles mee te nemen als ik een eigen zaak zou gaan beginnen.

Bij mijn vorige werk ( wat nu mijn leverancier is in bloemen en planten) heb ik enorm veel mogen leren. Ik mocht hier alles al ‘alleen’ doen in de winkel. Hierdoor wist al een beetje wat ik kon verwachten als ik een eigen zaak zou beginnen. Tenminste, alles wat in de winkel gebeurd. Daarnaast komt bijvoorbeeld nog wel de boekhouding en alle dingen die je achter de schermen regelt. Ik was daar in de winkel wel ‘vrij’ om te doen wat ik wou. En had de ruimte de winkel zo goed mogelijk draaiende te houden.

Door deze ervaring kreeg ik nog meer de motivatie om wat voor mezelf te beginnen. Ik wou het ‘nog beter’ doen en echt mijn eigen winkel, mijn eigen stijl. Dit is ook wat ik heel fijn vind aan een eigen zaak. Ik kan mijn eigen stijl laten zien, en kan het helemaal doen zoals ik het zelf wil. Ik hoef aan niemand toestemming te vragen of verantwoording af te leggen.

Ik kan zelf bepalen wat ik belangrijk vind in mijn winkel, welke materialen en producten ik inkoop. Ik kan doen wat mezelf goed lijkt, en hierdoor kan je nog zoveel meer leren en groeien. Ik kan al mijn creativiteit kwijt in mijn bloemwerk.

Daarnaast kan ik mijn eigen tijd indelen. Het is zo dat je met een eigen zaak vaak 24/7 bezig bent met je eigen winkel. Maar wanneer het echt nodig is, en ik vrij moet hebben, kan ik dit meestal wel regelen. Ik kan dan bepalen personeel in mijn winkel neer te zetten.

Daarnaast hoef ik niet voor een baas te werken. Ik hoef me niet aan iemand te verantwoorden. Ik ben mijn eigen baas, dus ik bepaal zelf wat ik wel en niet doe. Dit geeft mij aan de ene kant wat meer vrijheid.

Wat ik misschien nog wel het mooiste punt vind is dat ik wat mezelf kan opbouwen. Het geeft me voldoening. Ik werk voor mezelf om van mijn bedrijf een succes te maken. Het geeft me een kick als het goed loopt, en waar ik zo enorm hard voor heb gewerkt een succes wordt.

Ondertussen heb ik alweer meer dan 3 jaar mijn eigen winkel. Ik denk dat als je in loondienst bent, je het wel heel makkelijk hebt. Maar als jij in je hoofd hebt dat je graag ‘iets’ voor jezelf wilt beginnen, denk ik dat je je hart moet volgen. Maar natuurlijk wel je verstand moet gebruiken. Ondanks dat ik soms mijn ‘vrijheid’ mis. En het me best lekker lijkt om weer in loondienst te zijn. Zou ik niet terug willen. Ik kan enorm genieten dat ik mijn eigen winkel en mijn eigen onderneming heb. En dan ik zelf kan groeien en iets voor mezelf kan opbouwen.