Je bent in loondienst, al vroeg in heb jij doorgegeven wanneer jij vakantie zou willen hebben! Meestal heb je 3 weken bouwvak vakantie en daarnaast nog vrije dagen. Heerlijk, je kan genieten en uitkijken naar de vakantie die je geboekt hebt, of de uitjes die je in je vakantie wilt gaan doen.

Voor mij is vakantie een ander ding. Ik kijk zeker uit als ik eenmaal vakantie heb, maar vind het ook een enorm ‘ding’, een geregel! Zelf heb ik mijn winkel het ‘hele’ jaar gewoon open. Dat betekend als ik een dag, een paar dagen of weken weg ga, ik vervanging moet regelen. Ik vind namelijk niet dat mijn klanten moeten kunnen merken dat ik vakantie heb.

Dat betekend dat er personeel geregeld moet worden, en er bestelling gedaan en geregeld moeten worden voor vaste abonnementen en klanten. Daarnaast moet mijn inkoop zo doorgaan dat de winkel netjes van voorraad is voorzien. Nu heb ik zelf het voordeel dat mijn bloemen aan de winkel geleverd worden, en ik niet zelf naar de groothandel of veiling hoef. Wel moet ik er voor zorgen dat er voldoende en goed wordt afgenomen. Dit regel ik dan ook al vooraf met de leverancier en mijn personeel, en als het niet anders is tijden mijn vakantie. Doordat je extra personeel moet inzetten omdat je er zelf niet bent, heb je ook hogere personeelskosten.

Als die punten allemaal geregeld zijn kan ik zelf gaan genieten van mijn vrije dagen. Maar als ik heel eerlijk ben is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Een winkel is nooit hetzelfde als je er zelf niet bent. Je wordt regelmatig gebeld, er is altijd iets wat geregeld moet worden als je er niet bent. Daarnaast vind ik het zelf ook erg lastig om mijn winkel los te laten, waardoor je er onbewust en bewust toch veel mee bezig bent tijdens je vakantie. Wat het ‘genieten’ toch wat lastiger maakt. Het is niet zo dat ik niet van mijn vakantie kan genieten, maar ik vind het toch ook wel erg fijn als ik alles weer zelf in handen heb.

Dus naast alle leuke kanten van je eigen zaak, vind ik dit toch wel een minpunt. Ik weet dat dit niet voor iedereen zo hoeft te zijn. Er zijn genoeg mensen die een eigen zaak hebben die hun winkel dicht doen, of hun winkel kunnen loslaten. Dan kun je optimaal genieten van je vakantie. Zelf kan ik hier nog niet goed ballans en vinden en is nog zeker een punt waar ik aan werk.