Zelf ben met 29 weken geboren, veel te vroeg dus. Nu ik zelf zwanger ben besef ik me dat goed en kan ik me goed indenken hoe zwaar mijn ouders het toen gehad hebben. Als baby ben je al zo kwetsbaar, en al helemaal als je dan ook nog eens te vroeg geboren word. Het was een erg spannende en emotionele tijd voor mijn ouders. Leven en dood is op dat moment zo dicht bij elkaar.

Nu ik zelf zwanger ben vind ik het ook erg interessant om foto’s terug te kijken van mijn geboorte. Ik heb lang in het ziekenhuis gelegen en de verzorgers hebben een boekje bij gehouden over mij als baby. Normaal keek ik er niet echt naar om, maar nu de bevalling dichterbij komt vind ik dit toch wel erg interessant.

Doordat ik zelf zo vroeg geboren ben, besef ik me ook goed dat dit bij mij ook kan gebeuren. Dit hoeft natuurlijk niet maar de kans bestaat wel. Daardoor is mijn nesteldrang sterk aanwezig. Ik wil alles klaar hebben voor het geval mijn kindje wel eerder komt. Hier ligt toch ook wel een beetje mijn ‘angst’. Nu ik over de 25 weken zit ben ik blij dat ik dit gehaald heb. Mocht het kindje nu komen wordt het wel behandeld, en heeft het kindje wel kans om te overleven. Ik denk dat deze gedachte ook meer komt omdat ik zelf zo vroeg geboren ben.

Doordat ik te vroeg geboren ben was ik als kindje erg kwetsbaar. Ik was veel ziek, ik heb veel antibiotica in moeten nemen etc. Ik ben erg dyslectisch, ook is het mogelijk dat daar mijn cvs/me en fybromelagie vandaan komt.

Zelf vind ik het bijvoorbeeld erg moeilijk het rustiger aan te doen door de zwangerschap. Maar ondanks dat er soms heel makkelijk gedacht wordt over zwangerschap is het niet niks. Er gebeurd heel veel in je lichaam. En je lichaam geeft niet voor niets aan als je het even wat rustiger aan moet doen. Iets waar je naar moet luisteren. Iets wat ik zelf erg lastig vind maar wat ik zeker over heb voor mijn kindje!

Al met al is dus die 37 weken in de buik van de moeder enorm belangrijk voor je verdere leven. Bizar wat 37 weken op een heel mensenleven kan bepalen. Bijzonder wat er in de buik van een moeder gebeurt. Hoe het kindje mag groeien totdat het klaar is om op de wereld te komen.