Een mindmap. Misschien heb je er al wel eens vaker van gehoord, misschien lees je voor het eerst wat het is. Een mindmap kan je helpen doelen en ideeën duidelijk op papier te zetten en concreet te maken. Ook kan je een mindmap makkelijk gebruiken om je doelen en ideeën uit te werken.

Wat zijn jou doelen, hoe stel je doelen en hoe behaal je ze?  In dit artikel zal ik daar wat meer over schrijven.

De meeste mensen hebben wel doelen in hun leven, het geeft voldoening om doelen te behalen.  Dit kunnen doelen zijn voor jezelf, doelen voor een ander etc. Je kan doelen stellen op gebied van werk, financieel, privé, in een relatie, lifestyle en ga zo maar door. Sommige doelen zijn makkelijk te behalen, sommige doelen moet je misschien met een omweg doen. Sommige doelen kan je alleen behalen en bij sommige doelen heb je wat hulp nodig. Dit kan je ook zien in je mindmap.

Zet voor jezelf eerst helder op papier wat je doelen zijn. Je zou dit doormiddel van een mindamp kunnen doen. Via de mindmap kun je verder werken. Hierdoor kun je het heel ver uitwerken en op deze manier je doelen helder krijgen, en kun je ook duidelijk krijgen hoe je deze doelen behaald. Met een mindmap zet je bijvoorbeeld in het middelste rondje Doelen. Hier zet je een cirkel omheen, en vanuit daar zet je weer. Heel vaak kom je veel verder dan jezelf in gedachten had, en kom je achter waar je in eerste instantie niet aan gedacht had. In mijn voorbeeld heb ik heb in het middelste rondje doelen gezet. vanuit hier heb ik weer 5 doelen geschreven. Daarna heb ik even (voor een duidelijke beeld) 1 doel gepakt: Geld (be)sparen. Dat heb ik nu in het middelste rondje gezet en vanuit hier werk ik weer verder. Je ziet dat weer per ‘tak’ weer ‘zijtakken’ kan maken en op deze manier het voor jezelf heel goed kan uitwerken.

Je kan er ook al je creatieviteit in kwijt. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen alles op een bepaalde manier te omcirkelen en een kleur te geven. (zie voorbeeld) Je kan je mindmap inlijsten als reminder voor jezelf wat je wilt bereiken. Je kan jezelf er dan even aan herinneren als je het vergeten bent.

Je kan een mindmap ook gebruiken ter inspiratie. Dit doe ik bijvoorbeeld ook veel met mijn blog. 3/4 per week wordt er een artikel geplaatst. Hiervoor moet je elke keer wel inspiratie hebben. Doormiddel van een mindmap kom ik altijd op nieuwe ideeën voor verschillende onderwerpen. Ook kom ik dan op ideeën waar ik eerst niet over na had gedacht. Vaak als ik dan weer op dat onderwerp kom kan ik weer veel meer ideeën verzinnen. Op deze manier werk je ‘makkelijk’ veel ideeën uit. Je kunt een mindmap dus voor heel veel dingen gebruiken.

Het is eigenlijk hartstikke leuk om te doen! Ik zou zeggen probeer het eens, en het zal je echt verbazen!