In anderhalf jaar tijd twee keer zwanger zijn. Iets wat wat met je lichaam doet, en iets wat psychisch wat met je doet. Dit klinkt nogal heftig. Zo voelt het voor mij niet. Maar ik merk soms aan reacties van anderen, dat anderen dit wel vinden.

Natuurlijk is het voor iedereen anders. De een vind het na het krijgen van een eerste kindje voldoende. Door een heftige zwangerschap, heftige bevalling of doordat het opvoeden van een kindje toch zwaarder valt dan gedacht. De ander kijkt er wat anders tegen aan, en heeft sneller de wens van een tweede kindje. Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend en is en blijft het een wonder en geschenk. Daarom vind ik het ook bijzonder als mensen je kunnen vragen ‘of het wel de bedoeling was’. Maar dat is mijn mening.

Hoe heb ik het ervaren? Als ik heel eerlijk ben merk ik dat anderen het heftiger vinden dan ik zelf. Wij waren er klaar voor om voor de tweede keer ouders te worden. Daarom zijn we ook erg blij dat het zo snel zo mocht zijn. Natuurlijk heb ik ook wel dingen die ik wat minder vind aan zwanger zijn. Daarnaast was de eerste keer zwanger zijn geen pretje, waardoor ik wel opzag tegen een tweede zwangerschap. Maar gelukkig was het dit keer veel minder zwaar, en had ik weinig klachten.

Of er kort hierna nog een wondertje komt? Na deze zwangerschap geef ik mijn lichaam rust en ga ik genieten van ons gezin zoals die straks is. Ik kan enorm genieten van het moederschap en ik ben ook enorm dankbaar dat het zo mag zijn! Wel heb ik ook heel veel zin in een fit, gezond lichaam wat niet zwanger is! Iets om aan te gaan werken, en wat zeker een goed voornemen is. Want ik heb wel dingen moeten laten door de zwangerschappen. Ook heb ik al flink geshopt voor een nieuwe garderobe zonder zwangerschapskleding! Ik kan niet wachten tot ik afscheid kan nemen van mijn zwangerschapskleding. Want de ‘gewone’ kleding is toch een stuk leuker! Ik ga er van genieten.