Zoals jullie in eerdere artikelen hebt kunnen lezen, heb ik dus cvs en Fibromyalgie. Dat betekend dat het niet altijd even goed gaat op een dag, en ik soms moet dealen als het wat minder gaat. Dit is soms erg frusterend, en hier ben ik ook vaak verdrietig om geweest. Af en toe heb ik dat nog steeds, maar ik heb me daar grotendeels wel overheen gezet, omdat ik me nu focus op de dingen die ik wel kan. Hierdoor wordt je leven een stuk positiever en leuker. Je kan er toch weinig aan veranderen als het een dag of een week even niet lukt.

Ik weet bijvoorbeeld dat bij temperaturen onder het vriespunt, ik meer pijn zal hebben. Ik zorg dan dat ik minder buiten kom en de kou meer ontwijk. Op deze manier maak je het jezelf dragelijker. Ik probeer dan gewoon meer ‘leuke’ dingen binnen te doen.

Als je je niet lekker voeld, heb je al snel de neiging om onder een deken te gaan liggen en niet meer van de bank te komen. Maar ik probeer dit eigenlijk altijd anders te doen. Ik neem wel echt mijn rust, maar plan bewust dingen in die me wel lukken. Ook zorg in dat ik ritme houd. Ik zal dus nooit lang in mijn bed blijven liggen, maar juist op ‘normale’ tijd opstaan. Je hoeft dat niet gelijk heel actief te zijn maar zo houd je wel ritme op een dag.

Ook vind ik het juist belangrijk leuke dingen te doen als het niet zo goed gaat. Je kunt denken: ‘dat ga ik niet doen want ik kan het toch niet langer dan een uur volhouden’. Maar je kan ook denken: ‘dat heb ik toch maar weer een uurtje gedaan, ook al was het erg zwaar en kort. Ik heb er van genoten’.
Op deze manier maak je het jezelf zoveel makkelijker en leuker. Je staat zo veel positiever in je leven, en kan gewoon veel meer genieten. Ook denk ik dat je dan verteld staat van de dingen die je wel kan!

Mij zul je bijvoorbeeld niet een weekend zien doorhalen. Of ik dit erg vind? Nee, eigenlijk helemaal niet. Dit is iets waar ik me echt overheen heb gezet. Ook al doen veel mensen van mijn leeftijd dit wel. Ik kan genieten van een avondje uit tot 12 uur. En dan voel ik me de vogelende dag meestal ook nog ‘redelijk’ goed. Als ik wel een nacht zou doorhalen zal ik hier week(en) last van kunnen hebben. Dat is het me helemaal niet waard. Dan geniet ik liever van een avondje terras, bios etc. Ook heel gezellig!

Ja en ik heb ook echt dagen dat ik er niet zo positief tegen aan kan kijken. Dan heb ik een ‘baaldag’ of een ‘baalweekend’. En dat mag ook best. Hier geef ik me ook wel eens aan toe. Ik zou ook heel graag ‘gezond’ willen zijn. Maar zo is het nu eenmaal en je zal er toch mee moeten dealen. Of je nu wil of niet. En ik probeer dan toch altijd mijn positieve gedachten weer op te pakken. Want dat maakt het toch allemaal stuk makkelijker!