Als ik vertel (vooral al mijn leeftijdsgenoten) dat ik een eigen bedrijf heb. Denken ze dat het altijd leuk is. En je hoort me ook zeker niet klagen! Ik vind dat ik het mooiste werk heb, en het maakt me ook heel erg gelukkig. Maar het heeft ook consequenties.

Een paar voorbeelden zijn:

Ik ben nooit vrij. Ik sta met mijn werk op en ga er mee naar bed. Ik werk 6 dagen in de week. En heb daardoor 1 dag weekend. Doordat je die keuze maakt heb je niet de energie en ook niet de zin om de zaterdag avond tot laat uit te gaan. Dit wordt door vrienden soms niet begrepen. Vrienden kunnen dan al snel zeggen: dan zet je er toch personeel neer. Je kan zelf toch plannen als je vrij wilt. Maar dit gaat niet zo makkelijk als gedacht wordt. Personeel is gewoon enorm duur. Een dag vrij kost daardoor dubbel zoveel geld. Daarnaast heb ik naast m’n zaak ook gewoon mijn huishouden etc. wat gedaan moet worden. Dit doe ik bijvoorbeeld in de avonduren.

Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook minder tijd voor je relatie. Nu vind Brian het erg leuk om mij te helpen in de winkel. Dus daardoor is het voor ons niet echt een probleem. Maar dit zal niet bij iedereen zo zijn.

Tevens denken mensen vaak: met een eigen zaak heb je automatisch veel geld. Ook dit is niet waar. Er zal eerst flink geïnvesteerd moeten worden voordat er geld verdiend kan worden. Iets waar je van te voren goed over na moet denken als je een zaak wil beginnen. Je bent zo duizenden euro’s verder voordat je de basis bij elkaar hebt. Maar denk ook aan alle vaste lasten die je elke maand moet betalen.

Naast je werk zou je ook het ‘minder leuke’ werk moeten doen zoals de boekhouding. Dit hoor je allemaal netjes bij te houden voor jezelf en voor de belastingdienst.
Ook moet je er rekening mee houden dat je bijvoorbeeld zelf voor je pensioen spaart, en zo kan ik nog heel veel dingen opnoemen.

Ik ben nog steeds heel dankbaar dat ik dit werk kan doen, en dat ik mijn bedrijf zo heb opgezet. Ik wil dit dan ook nog jaren blijven doen, en heb hier ook heel veel voor over!  Maar ik besef me ook dat toen ik in loondienst was, alles wel heel makkelijk was. Ik denk dat daar niet iedereen bij stil staat.

Wil jij graag een eigen zaak beginnen, denk hier dan goed over na! Je leven zal echt gaan veranderen, dit heeft positieve en negatieve kanten. Besef je dat goed!

Voor mij is het dit allemaal waard!